Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boo Zetterström och Majken Olsson från 5B på Vasaskolan i Kalmar är finalister i frågetävlingen ”Vi i femman”. Foto: Janet de Kriek/SVT

Kalmarklass en av tre finalister i frågetävlingen ”Vi i femman”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 2015 så har en femteklass från Kalmar län tagit sig till den tv-sända riksfinalen av ”Vi i femman”. 5B på Vasaskolan i Kalmar hade endast ett fel när de vann i länsfinalen.

– Det känns nervöst, men samtidigt väldigt bra. Vi ska plugga väldigt mycket, säger Boo Zetterström i 5B på Vasaskolan.

Tillsammans med parhästen Majken Olsson vann hon under torsdagen länsfinalen i ”Vi i femman” i Kalmar län, och under fredagen blev det klart att deras sammanlagda höga poäng tagit duon ända till riksfinalen.

Vilka som går till final avgörs alltså av slutpoängen i de 25 respektive länsfinalerna.

Programledaren: ”Stort”

Enligt Emma Sandebäck, programledare på P4 Kalmar och för ”Vi i femman”, är det första gången på nio år som en femteklass från Kalmar län når hela vägen till riksfinalen.

– Det här är stort! För oss är det stort, för laget är det stort, och för klassen är det stort, säger hon.

Tävlar mot lag från Mariefred och Mölnlycke

De tre lag som kommer att mötas i finalen, som sänds i SVT, är Furuhällsskolan 5A från Mölnlycke, Mariefreds skola 5A från Sörmland och Vasaskolan 5B från Kalmar län.

Riksfinalen sänds den 9 maj kl. 12.00 i P4 Sveriges Radio, i SVT Barn och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.