Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar, visar den nya trygghetsappen. Foto: Clary Kroon

Kalmarpolisen kör egen trygghetsapp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kalmar har börjat använda sig av en trygghetsapp där de skickar ut pushnotiser till olika grannsamverkangrupper. Polisen centralt ställer sig inte bakom den här typen av appar och inte heller Stöldsskyddsföreningen, som är huvudman för Grannsamverkan, litar på apparnas säkerhet.

Polisen prioriterar arbetet för att minska antalet bostadsinbrott och det är ett av medborgarlöftena som kommunen och polisen gett för 2016-2017.

– Intresset för grannsamverkan är just nu ganska stort och vi i Kalmar försöker göra en extra satsning, en nystart, eftersom vi under 2015 hade ganska mycket bostadsinbrott här i Kalmar, säger Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten
Foto: SVT

Rekommenderar trygghetsapp

När polisen nu gör en nystart innebär det också att de rekommenderar grannsamverkangrupper att använda sig av en trygghetsapp som är en kommunikationsplattform man kan ladda ner till sin telefon eller dator. Genom appen bildar man grupper som sedan kan kommunicera med varandra. Trygghetsapparna är krypterade så att ingen annan ska kunna ta sig in i gruppen.

– I appen kan man känna sig trygg med att till exempel skriva till sina närmaste grannar att vi ska resa bort i helgen, så skulle ni kunna titta till vårt hus lite extra, säger Lotta Petersson.

Fördelar för polisen

Kalmarpolisen ser också att det finns många fördelar för dem om fler börjar använda den här typen av appar. Polisen kan skicka ut meddelanden genom att på en karta markera vilka som de vill nå.

– Fördelen för oss är att är att vi från polisen kan nå ut till de här olika grupperna med information, till exempel om det är en inbrottsvåg i ett visst område och att vi vill ha in tips. Vi kan också använda den för att efterlysa personer som är försvunna eller gå ut med trafikvarningar.

Varför kan ni inte använda er av mejllistor istället?

– Det är svårt för oss att hålla sådana listor uppdaterade. Alla läser inte heller sina mejl dagligen, utan kanske bara en gång i veckan och då kanske meddelandet kommer för sent. Använder man istället trygghetsapp kommer en pushnotis att dyka upp direkt i din telefon eller dator.

Ifrågasätter säkerheten

De senaste åren har flera appar för grannsamverkan skapats, till exempel Trygve och Coyards. Men på Stöldsskyddsföreningen, som är huvudman för Grannsamverkan, är man skeptisk.

– Om man enbart kör app och inte övriga delar i Grannsamverkan är det osäkert om Grannsamverkans effekter blir desamma. 

– Vi är mycket tveksamma, säger Pia Lindström på Stöldsskydssföreningen.  

Hon ifrågasätter också apparnas säkerhet, till exempel om inbrottstjuvar kan hacka sig in och se att någon lagt ut information om när man ska vara bortrest.

– Det är viktigt att man ser till att det är rätt typ av information som delas i appen och att den här appen är säker. Det får inte slippa ut någon information till obehöriga som kan användas i kriminella syften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet