Catrin Stighammar är chef på Kalmarsalen och hon ser positivt på en lättnad i restriktionerna Foto: Erik G Svensson/TT

Kalmarsalen om evenemangslättnader: ”Gör en liten skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och idrottsevenemang har varit hårt drabbat av att max ta in 50 personer. Men nu säger Folkhälsomyndigheten att det går bra att ta emot 500 personer.
– Det är ju en signal från myndigheten att det är säkert att träffas så här, säger Catrin Stighammar chef på Kalmarsalen.

På torsdagen kom Folkhälsomyndighetens, FHM, remissyttrande på ändringar i det tillfälliga förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer.

FHM skriver att det nya avståndet som rekommenderas föreslås bli en meter och maxantalet tillåtna deltagare rekommenderas bli 500 personer.

Glädjande besked för delar av kulturlivet

– Regeringen kan ju gå ut med en sak men det är ju när Folkhälsomyndigheten går ut som det ger tyngd. Så för oss var det positivt, säger Catrin Stighammar chef på Kalmarsalen.

Under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det är rimligt att hålla en meters avstånd åt alla håll eftersom det också är den rekommendationen som gäller för restauranger.

Viktig signal

500 personer med en meter åt alla håll i en sittande publik är det som rekomenderas.

– Fasta sittplatser gör så att man lätt kan organisera så att det inte blir trängsel, säger Anders Tegnell.

Det är nu upp till regeringen att fatta ett slutgiltigt beslut i frågan. Om 500-personers regeln slås fast skulle det göra skillnad för verksamheten i Kalmarsalen.

– Det gör en liten skillnad i antal vi kan ta in. Vi skulle nog kunna ta in 250 personer. Vi har fått frågor från aktörer som är vana vid den publiken. Sen är det ju en signal från myndigheten att det är säkert att träffas så här, för minska smittspridningen vill vi ju alla, säger Catrin Stighammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet