18 av Ingvar Kamprads handskrivna brev publiceras i Staffan Jeppssons nya bok. Foto: TT/Ekerlids Förlag

Ingvar Kamprads högra hand släpper bok – avslöjar detaljer om ledarskapet

Uppdaterad
Publicerad

Nu publiceras 18 av Ingvar Kamprads handskrivna brev. Ikea-grundarens högra hand, Staffan Jeppsson, släpper ny bok om ledarskapsprofilen.

Under 30 år har Staffan Jeppsson arbetat inom Ikea i flera olika länder. I sex år under nittotalet var Staffan Jeppsson Ingvar Kamprads högra hand och följde Ikea-grundaren på hans resor över världen.

– Han litade på mig och jag var ofta i hans närhet. Vi pratade om precis allt och jag var som hans högra hand under den tiden, säger Staffan Jeppsson.

Vill visa visionärt ledarskap

Det har tidigare publicerats flera böcker om Ingvar Kamprad, hans liv och hur han grundade möbeljätten Ikea. Men ingen av dessa gör ledaren rättvisa, enligt Staffan Jeppsson.

– Min bok gör anspråk på att beskriva det geniala i hans jordnära ledarskap. Han leder Ikea med sin närvaro och prioriterar att vara närvarande i varuhuset, hos leverantörer och i produktutvecklingen i Älmhult, säger han och fortsätter:

– Alla de här 18 breven präglas av något som är visionärt. Ett exempel är att han i början av 90-talet målar upp en bild av Kina som en jätte som håller på att vakna, en bild som ligger 20 år fram i tiden.

Publicerar handskrivna brev

Staffan Jeppsson har jobbat på Ikea i 30 år. Under 90-talet var han Ingvar Kamprads högra hand.

Under sin tid som Kamprads assistent och högra hand fick Staffan Jeppsson i uppdrag att distribuera hundratals handskrivna brev från Ingvar Kamprad som skulle till olika personer och delar av företaget. Det var när Staffan Jeppsson för ett par år sedan hittade brevsamlingen, som omfattar flera hundra brev, som idén till en boken Breven berättar – Ingvar Kamprads visionära ledarskap väcktes.

– Jag satt och sorterade den här högen och kände att det var synd att de bara ligger i en låda, de kan komma till större glädje. Då föddes idén att jag skulle välja ur några och kommentera de på mitt ganska personliga sätt. Tillsammans med anekdoter från saker vi upplevt tillsammans, säger Staffan Jeppsson och fortsätter:

– Trots att det var nästan 30 år mellan Ingvar Kamprad och mig så var det alltid roligt att vara med honom. Han var modern i sinnet och jag såg alltid fram emot de långa resorna. Det blev aldrig tråkigt med honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet