Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under de senaste åren har det uppstått störningar i Helgasjön och Toftasjön från vattenskoterkörning, enligt Stefan Andersson, ordförande för Växjö kanot club. Foto: SVT/TT.

Kanotklubb kräver skärpt lagstiftning för vattenskotrar

Uppdaterad
Publicerad
Medlemmarna i Växjö kanot club vittnar om vattenskoterförares hänsynslösa körningar på Helgasjön. Nu vill man att ett vattenskoterkörkort ska bli obligatoriskt och att åldersgränsen för att köra vattenskoter ska höjas.

Enligt ordförande Stefan Andersson, ordförande i Växjö kanot club, så följer både båtägare och vattenskoterförare som är organiserade i föreningar gällande regelverk till sjöss. Däremot så är de oorganiserade förarna sämre på att visa hänsyn när de är ute på Helgasjön i Växjö.

– Vi kan inte hantera informationsspridningen till de oorganiserade vattenskoteråkare som kör precis som de vill och därför behövs en skärpt lagstiftning, säger han.

I ett öppet brev till regeringen ber klubben infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att agera, och ber honom att påskynda ett lagförslag för att skärpa kraven på såväl båt- som vattenskoterförare.

– Det som behövs är att införa förarbevis för båtar och vattenskotrar som körs i mer än 10 knop och höja åldersgränsen till 18 år, säger Stefan Andersson.

Förra året fastställdes åldersgränsen till 15 år, räcker inte det?

– Tyvärr inte. Unga människor har inte utvecklat det omdöme som behövs för att hantera så pass höga hastigheter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer