Adam Lindrooz är skaparen bakom museet om Katten Gustaf. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Katten Gustaf har eget museum i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

För 40 år sedan skapade tecknaren Jim Davis seriekatten Gustaf. Lagom till jubileet öppnade ett museum om seriefiguren i centrala Kalmar.

– Att öppna ett museum och få visa upp min samling har varit en dröm så länge jag kan minnas. Nu när Gustaf firar 40 år tog jag tag i saken, säger Adam Lindrooz.

Han berättar att samlingen hittills har förvarats i tjugo flyttkartonger och tagit 35 år att få ihop. När han var elva år upptäckte han serien om den late och bekväme katten Gustaf i lokaltidningen.

– Det var en ny serie som var annorlunda jämfört med de andra. Hans lata men charmiga sätt att vara tilltalade mig. Och så gillade vi båda lasagne.

Svårt att hitta nya prylar

Genom åren har han både köpt saker själv men också fått av vänner och bekanta som varit ute och rest i världen. En tonfiskburk med katten Gustaf på är ett av föremålen han är särskilt nöjd med.

– Den är speciell. När vi öppnade den stank det av vinäger.

På senare år har det blivit allt svårare att få tag i saker till samlingen.

– Det finns inte så mycket katten Gustaf-saker längre men det gör ju känslan ännu bättre när man väl hittar något nytt till samlingen.

Barndomsdröm

Utställningen hoppas han ska locka likasinnade fans av katten Gustaf, men också samlare i största allmänhet.

– Jag vill visa att det går att fullfölja sina drömmar. Det här har varit en barndomsdröm för mig som jag äntligen uppfyllt.

Utställningen pågår fram till den 19:e augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.