Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många passade på att lämna kläder som inte längre används och samtidigt plocka på sig ”nya” klädesplagg. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Klädbytardag i Växjö – bra för både plånboken och miljön

Publicerad

I helgen anordnade Naturskyddsföreningen en klädbytardag på flera platser runt om i landet. I Växjö samlades flera besökare med förhoppningen att fynda något nytt till garderoben.

I helgen anordnades en klädbytardag på flera platser runt om i landet, med syftet att värna om miljön och förlänga våra klädesplaggs livslängd.

Enligt Naturskyddsföreningen, som ligger bakom initiativet, så har nio av tio svenskar plagg i sin garderob som de inte använder.

– Det är mycket, mycket bättre än att slänga, det finns ju mycket mer användning kvar i dem, säger Lise Lundberg, som besökte klädbytardagen i Växjö.

Ohållbar produktion

Produktionen av kläder och textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier, enligt Naturskyddsföreningen. Det ger negativa konsekvenser för miljön och produktionen står för 2-8 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Det drabbar även textilarbetarna, som ofta arbetar under mycket dåliga arbetsförhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.