Med start i dag, kan kronobergare äldre än 18 år boka in sig för att bli vaccinerade mot covid-19. Foto: TT Bild

Klart för vaccination av alla över 18 år i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Med start i dag måndag öppnar Region Kronoberg tidsbokningen för alla över 18 år att vaccinera sig mot covid -19.

Att bokningen nu öppnar för alla över 18 år beror på att ålder är den tydligaste riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19, är man under 40 år är kopplingen till ålder inte lika tydligt.

– Vi gör det också som en service för invånarna, för att de bättre ska kunna planera sin sommar. Det är viktigt att tänka på att dos 2 ska tas sju veckor efter dos 1, så att man är på plats och kan ta sin andra spruta, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Dos 2 bokas in av vaccinatören i samband med dos 1. Det finns ingen möjlighet att boka om denna tid annat än vid sjukdom.

Större grupp som släpps på

De tider som ligger ute i bokningssystemen är de som finns tillgängliga.

– I de tidigare ålderssläppen har det varit ungefär 10 000 personer. Nu är det cirka 40 000. Därför kan det i perioder vara ont om bokningsbara tider. Vi ber om visat tålamod, alla kommer att få sitt vaccin, säger Lena Andersson Nazzal.

– Det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda hela den vuxna befolkningen deras första dos vaccin. Jag hoppas att kronobergarna prioriterar att vaccinera sig, även i semestertider, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.