Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Klart med köp av Guldfågeln Arena

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen väljer att inte pröva överklagandet av Kalmar kommuns köp av Guldfågeln Arena. Därmed står det nu klart att kommunen får köpa Kalmar FF:s hemmaarena. ”En förutsättning för klubbens överlevnad”, menar klubbchefen.

– Det här är en enorm glädje och lättnad. Vi har jobbat med detta en längre period och har någonstans tyckt att sista överklagandet väckt ett löjets skimmel, även om alla så klart har sina demokratiskta rättigheter, säger Kalmar FF:s klubbchef Mattias Rosenlund.

Det var den 30 oktober i fjol som en majoritet av kommunfullmäktige sade ja till kommunens köp av Guldfågeln Arena. Men beslutet överklagades av en privatperson i Kalmar som menade att köpet skulle innebära en ekonomisk förlust för kommuninvånarna.

Förvaltningsrätten avslog överklagandet, som då togs vidare till kammarrätten som inte gav något prövningstillstånd. Därefter överklagade privatpersonen till Högsta förvaltningsrätten – som nu meddelar att de inte heller kommer att pröva ärendet.

För dyr anläggning för klubben

Bakgrunden till försäljningen är att anläggningen, som har en årskostnad på drygt 13 miljoner kronor netto, är för dyr för fotbollsklubben. Mattias Rosenlund tycker det är beklagligt att processen har dragit ut på tiden.

– Det är olyckligt eftersom det kostar oss 700 000 kronor i månaden enbart i ränta. Försäljningen är en förutsättning för klubbens överlevnad, säger han.

”Huvudfokus på fotbollen”

Kalmar FF kommer att fortsätta ansvara över driften av arenan fram till 1 januari 2020, och räknar på sikt med att få ned sina kostnader till omkring 1,4 miljoner kronor vilket är en mer samstämmig kostnad för utgifterna bland allsvenska klubbar.

– Det innebär att vi kan ha huvudfokus på vår kärnverksamhet, vilket är fotboll, säger Mattias Rosenlund.

Kalmar kommun köper anläggningen för 244,5 miljoner kronor och beslutet gäller från och med den 18 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.