Företrädare för det nya styret i landstinget i Kalmar län; Pierre Edström (L), Yvonne Hagberg (S), Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C). Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Klart med ny politisk majoritet i Kalmar läns landsting

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag presenterar Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Kalmar län hur de har för avsikt att styra landstinget i Kalmar län de kommande fyra åren.

I ett pressmeddelande som de tre partierna skickat ut gemensamt skriver de att det inte längre finns något underlag för att något av de etablerade blocken ska kunna styra.

I stället har de tre partierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern gjort upp om att bilda ett gemensamt styre.

Brunegård (KD) besviken

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård uttrycker besvikelse över överenskommelsen:

– Så sent som dagarna före valet liknade vi allianssamarbetet vid ett äktenskap där parterna trivs ihop, gärna går ut tillsammans och gör upp planer för framtiden. Föga anade jag då att två av parterna så snart därefter skulle söka sig till en annan partner, säger hon i ett pressmeddelande.

Landstinget i Kalmar har sedan 2014 styrts av Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet