Sharif Salangiri, styrelsemedlem i Välgörenhets Organisationernas Allians Kaukasus, räknar med att bygget står klart inom två år. Foto: Euroing/Privat

Klartecken för moskébygge i Alvesta – startar insamlingskampanj

Uppdaterad
Publicerad

Moskébygget i Alvesta kan snart vara verklighet. Föreningen bakom 15-miljonersprojektet har nu fått bygglovet godkänt.

– Vi är jätteglada, säger Sharif Salangiri, styrelsemedlem i Välgörenhets Organisationernas Allians Kaukasus.

Det var redan under hösten 2016 som föreningen köpte mark på Svampvägen i Alvesta. Under onsdagen fick Sharif Salangiri positivt besked om bygglovet.

– Det här är en bekräftelse på att vi är en del av samhället. Det är stort motargument mot de krafter som säger det motsatta.

”Inga konstigheter”

Vid ett sammanträde som hölls den 12:e mars tog nämnden för myndighetsövning beslutet. Alvesta kommun skriver i godkännandet att ansökan stämmer överens med den gällande detaljplanen.

– Därför blir bygget beviljat. Det är inga konstigheter. Vi följer bygglagen och miljöbalken och behandlar alla likadant, säger Lisbeth Holmqvist (S), ordförande i nämnden.

Sharif Salangiri berättar att bygget är tänkt att vara en mötesplats för muslimer att samlas för fredagsböner och för två högtider inom islam – när Ramadan tar slut (Eid ul-fitr) och vallfärden (Eid al-adha). Det finns inga planer på böneutrop.

Så här ska det se ut på Svampvägen. Foto: Euroing

Ska anordna träff med grannar

– Vi ska även ha bibliotek och lokaler som allmänheten kan hyra, på så vi hoppas vi bli självförsörjande. Vi kommer inte vara instängda utan alla är välkomna att titta in – muslimer som icke-muslimer. Vi räknar med att ungefär 500 personer kan befinna sig i huset samtidigt, säger Sharif Salangiri.

Hur ser dialogen med grannarna i området ut?

– Jag har full förståelse för dem, en hel del är emot. Vi ska ha ett möte och upplysa alla grannar och förklara bygget steg för steg. Det har ju varit ett lugnt område men det kan bli lite turbulent. Vi ska försöka ha koll på det så mycket som möjligt.

Rest runt i Europa – startar kampanj

Budgeten för hela bygget räknas bli upp mot 15 miljoner kronor och nu hoppas föreningen att bygget kommer stå klart klara redan inom två år. Nästa steg är att få ett godkännande i den tekniska utredningen.

– Finansieringen är inte klar men vi hoppas få in 6,5 miljoner kronor genom en insamlingskampanj som vi kommer dra igång snart. Vi har rest till församlingar i Sverige, Norge, Frankrike, Belgien och Tyskland och berättat om vårt projekt. Många är positiva, säger Sharif Salangiri.

Så här ska det se ut på Svampvägen. Foto: Euroing

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.