Pissed Elin ska vara en del av konststråket runt Växjösjön. Foto: Växjö kommun/SVT

Klartecken för Pissed Elin i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har nu gett klartecken till att sätta upp det omdebatterade konstverket Pissed Elin vid Växjösjön.

Debatten om konstverket Pissed Elins vara eller icke vara har pågått en längre tid bland allmänheten samt medlemmar av Elin Wägnersällskapet.

Konstverket är klart och har levererats till Växjö kommun, men själva uppförandet fick avbrytas en kort tid efter att tre systrar i släkten Wägner hört av sig med synpunkter.

– Av respekt för släktingarna avbröt vi tillfälligt. De hade en hel del frågor som de ville reda ut innan slutförandeprocessen, säger Eva Johansson (C) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun.

Släktingar med synpunkter

Systrarna Wägner, vars far var brorson till Elin Wägner, har sedan en tid tillbaka haft mejlkontakt med konst- och kulturchefen Nicolas Hansson i Växjö.

Flera frågetecken har rätats ut och i fredags i förra veckan gav kommunen klartecken för att påbörja uppförandet av skulpturen vid Växjösjön. Konstverket består av flera olika delar som bland annat ska sättas i hop.

– Systrarna Wägner gillar fortfarande inte konstverket. Men vi har förmedlat till dem att detta är en form av hyllning till Elin Wägners konstnärsskap, säger Eva Johansson (C).

Vad skulle krävas för att stoppa hela projektet?

Vi skulle nog inte säga nej i vilket fall som helst, det var folkets röst som avgjorde det hela i slutändan, säger Eva Johansson (C).

Oklart om invigning

Det är konstnären Sara Möller som gjort konstverket. Enligt tidigare planer skulle bronsskulpturen ha invigts den 12 november i år. Men det är i nuläget oklart när skulpturen är på plats som del nummer sex i Växjö Art Site runt Växjösjön.

– Jag vet att själva bottenplattan är gjuten. Men hur lång tid som återstår av tillverkningen vågar jag inte svara på, säger Eva Johansson (C).

SVT Nyheter Småland har försökt nå konst- och kulturtchefen Nicolas Hansson i Växjö för en kommentar, men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet