Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Lindahl är biträdande trafikdirektör på KLT, han berättar om hur de förhåller sig när det gäller ovaccinerade förare som kör riskgrupper till och från länssjukhuset i Kalmar. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Här svarar KLT på kritiken om ovaccinerade chaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Förare av färdtjänst och sjukresor som varken är vaccinerade eller bär munskydd skapar oro i Kalmar län. Men enligt Kalmar länstrafik (KLT) som ytterst ansvarar för sjukresor och färdtjänster kan de inte kräva att chaufförerna ska vara vaccinerade.

Kalmar läns trafik (KLT) som ansvarar för upphandlingen av sjuktransporter i Kalmar län svarar nu på den kritik som oroliga riskgrupper larmat om. 

-Jag har full förståelse att det kan finnas en oro att åka kollektivt, säger Lars Lindahl, biträdande trafikdirektör på KLT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Berit Apelgren Linderson är i riskgrupp, hon berättar att hon är tvungen att åka från Västervik till Kalmar med ovaccinerade förare för att få sin cancerbehandling. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

“Inte vårt ansvar”

KLT har totalt åtta underleverantörer som utför serviceresor för främst sjuka och äldre. Enligt Lars Lindahl kan KLT inte ställa krav på att förare ska vara vaccinerade eller bära munskydd.

– Vi har inte den möjligheten och det åligger inte vårt ansvar att sätta krav på att någon ska vara vaccinerad, säger Lars Lindahl.

Lars Lindahl understryker dock att företagen som utför sjuktransport ska följa FHM:s och Kalmar läns rekommendationer. Nuvarande rekommendationen om slopat munskydd började gälla 1 Juli. Detta gäller även serviceresor.

Se i klippet ovan hur KLT bemöter kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer