Intresset för att få en gratis matkasse har aldrig varit så stort som nu, berättar Katarina Borgemo på Kalmar stadsmission. Foto: Niclas Wimmerberg

”Aldrig varit så många som sökt hjälp”

Publicerad

Kalmar stadsmission försörjer just nu 20 hushåll i Kalmar med en matkasse i veckan. Mat som blivit över hos lokala matvarujättar.

– Det står folk på kö som är i behov av hjälp. Och vi hoppas att fler butiker kan hjälpa till att skänka matsvinn, säger Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission.

Allt fler söker hjälp hos Kalmar stadsmission. Försöken med matkassarna startade i november med ett tiotal hushåll eftersom det svårt att veta hur mycket svinn det blir.

Fler volontärer behövs

Men nu har handlarna utökat sin hjälp med att lämna buffertar med frysmat och konserver. Livsmedelsverket har nu också godkänt förfarandet med matsvinnet.

Matkassarna, som skänks av mataffärer i Kalmar, innehåller konserver, frys- och färskvaror som annars skulle ha slängts. Foto: Niclas Wimmerberg

– Det har aldrig varit så här många som sökt hjälp hos oss tidigare, så det är ju extra tacksmamt med den här hjälpen. Just nu behöver vi fler volontärer som kan ställa upp och köra ut maten.

Många med dålig ekonomi

Enligt Borgemo är det inte längre människor med i psykiska besvär eller missbruksproblem som är den stora gruppen i behov av hjälp.

– Det handlar om människor med långsiktiga ekonomiska problem utan några som helst ljuspunkter och fattigpensionärer.

200 matkassar i jul

I julhelgen delade Kalmar Stadsmission ut över 200 hundra matkassar men också julklappar till de som inte har råd att köpa.

– Det var ett enormt tryck vid jul.  Så mycket ångest och oro hos människor, det är nästan så jag vill säga att vi borde avskaffa julen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.