De är inte bara hundar, de är kelgrisar och familjemedlemmar och dessutom hundar som alla fått plats på ett hunddagis. Personalen Eva Ottosson, Sofi Eliasson, Susanne Lindqvist, Laila Råberg vet att intresset för att få sin hund på ett hunddagis ökat sedan coronarestriktionerna hävts. Foto: Karin Ahlgren

Tillbaka till jobbet – långa köer för dagisplats till ”coronahunden”

Publicerad

Helt plötsligt ökade trycket på att få en plats för sin hund på hunddagis. På Kalmars hunddagis på Skälby gård har personalen märkt av ett rejält ökat intresse.

– Vi kan inte göra mer än att sätta upp dem på vår kölista, säger Sofi Eliasson som är hunddagisföreståndare.        

Att intresset för att få en hunddagisplats ökat i samma takt som restriktionerna lättats skriver personalen på Kalmar hunddagis under på. Telefonen ringer allt oftare och hundägare som tidigare kunnat jobba hemifrån hör av sig i hopp om att få en dagisplacering för sin hund.

– Det är väl inte direkt så att människor är desperata, även om det kan finnas en och annan som ringer på fredagen och vill ha en placering till måndagen, säger Sofi Eliasson, som är hunddagisföreståndare.

Riktigt så enkelt är det inte att få en placering för sin hund.

– Det måste finnas plats på dagiset och hunden måste också skolas in innan det kan bli fråga om någon placering.

Just nu finns det 22 hundar placerade på hunddagiset. De olika hundarna är utspridda i olika rum och tas omhand av personalen som jobbar där. Hade hunddagiset kunnat ha fler praktikanter, eller fler anställda, skulle de kunna ta emot fler hundar.

Att kön till hunddagiset nu växer anser personalen beror på att många köpt hund under coronapandemin.

– I början av hösten var det riktigt tufft, säger Eva Ottosson som är hunddagisföreståndare på Kalmar hunddagis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.