Växjö energis karta över drabbade av strömavbrottet. Foto: Växjö energi

Vårdcentraler och djursjukhus blev utan el

Uppdaterad
Publicerad

Flera arbetsplatser drabbades av det stora elavbrottet i Kronobergs län. Vid Centrallasarettet i Växjö finns generatorer som gör att verksamheten kan fortsätta men ledningen går snart in i möte då vårdcentralerna runt om inte har samma reservkraft.

VEAB uppger på sin sida att det rör sig om ett omfattande elavbrott i länet. Och när SVT Småland ringde runt i länet bekräftades bilden.

– Jag befinner mig på centrallasarettet. Lamporna blinkade till en gång men inom en minut så var strömmen igång igen. Just nu vet jag inget mer än att vi har el på Centrallasarett. Vi kommer att ha ett möte relativt snart och då får jag mer information. Men det känns ju tryggt att ha generatorer som gått igång, säger Stefan Ahlrik presstalesperson vid Region Kronoberg.

Elavbrottet i Växjö

Vårdcentraler strömlösa

Men vid vårdcentralerna finns inte samma reservgeneratorer.

– Det var ju en bra tid för det var ju strax innan tolv, så det var ju inga patienter,  men det ställer ju till det om det fortsätter, säger en anställd vid vårdcentralen Centrum i Växjö.

Vid Växjö nya djurklinik var flera hundar nyligen opererade men befann sig på uppvak när strömmen gick.

– Som väl var gick strömmen mitt i lunchen så de var ju färdigopererade, säger en anställd till SVT Nyheter Småland.

Även Växjö stadsbibliotek tvingades stänga på grund av strömavbrottet.

”På grund av strömavbrott är Växjö stadsbibliotek stängt för tillfället. Vi återkommer med besked”, skrev biblioteket på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elavbrottet i Växjö

Mer i ämnet