Tomas Peterson(M) är kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Allvarligt problem som stoppar upp hela processen”

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet kritiseras för sina långa handläggningstider. Något som stoppar upp både byggen och planerade kraftledningar. Vimmerby kommun har tillsammans med Kinda kommun i Östergötland skickat ett skrivelse till ansvarigt statsråd där de kräver åtgärder.

Rubriken i skrivelsen talar tydligt om vad undertecknade kommuner anser om Lantmäteriet. ”Lantmäteriet bromsar utvecklingen” lyder den.

Kraftledning fördröjs

Kritiken berör främst de långa handläggningstider som de anser att myndigheten har. Både kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun och i Kinda kommun i Östergötlands län har undertecknat brevet.

Ett tydligt exempel på ett ärende som tagit lång tid är en planerad kraftledning mellan Vimmerby och Kisa. Det lagliga tillståndet att bygga kraftledningen finns men innan spaden kan sättas i jorden behöver Lantmäteriet fastställa vart dragningen av ledningen ska ske.

Det lagliga tillståndet kom i juni 2016- ett och ett halvt år sedan.

– Ja, det var väldigt länge sedan. Det stoppar upp hela processen och det är olyckligt för det här är väldigt angeläget för Gullringen, säger Tomas Peterson (M) kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun.

”Ett allvarligt problem”

Enligt honom så är den expansiva orten Gullringen i behov av en väl fungerande kraftledning. Den nya ledningen skulle bli mer kraftfull och mer avbrottssäker än den befintliga.

– När man expanderar i Gullringen så ökar också behovet av el och då räcker inte befintlig ledning till, säger Tomas Peterson (M) .

Om man vid ett köp av en fastighet eller tomt behöver ta ett banklån så krävs först och främst en fastighetsbeteckning. Något som alltså utförs av Lantmäteriet. Så ingen fastighetsbeteckning- inget banklån.

Hur allvarligt är det?

– Det är ett allvarligt problem som fördröjer byggnationer av bostäder och industrier. Om man köper en fastighet eller tomt så vill man komma igång så fort som möjligt, säger Tomas Peterson (M).

LÄS MER: Så svarar Lantmäteriet på kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.