Foto: SVT

Kraftig kritik mot Lantmäteriet för långa handläggningstider

Uppdaterad
Publicerad

Både Vimmerby kommun och Kinda kommun i Östergötland är kritiska till Lantmäteriets handläggningstider som de menar är alldeles för långa. I en skrivelse till ansvarigt statsråd riktar de nu gemensamt kritik mot myndigheten.

Det handlar om att det i nya projekt krävs tillstånd och marktillträde av Lantmäteriet innan arbetet kan påbörjas. Som till exempel vid nybyggnationer eller vid dragningar av kraftledningar.

”En hämmande faktor”

Den kritiskt formulerade skrivelsen skickades under torsdagen till ansvarigt statsråd i regeringen, Peter Eriksson (MP). Där står bland annat att Lantmäteriets handläggningstider stoppar upp processen på ett oacceptabelt sätt. Bland annat står det:

Det är tråkigt att se hur Lantmäteriet som har en så viktig roll i utvecklingen av det framtida och moderna Sverige nu snarast upplevs som en hämmande faktor.”

Ett aktuellt projekt som nämns är den planerade kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa. En ledning som beskrivs som ytterst viktig för bland annat industrier, lantbrukare och enskilda i Kinda och norra delen av Vimmerby kommun.

Kräver åtgärder

Sedan juni 2016, alltså för ett och ett halvt år sedan, har elnätsbolaget väntat på att få tillstånd av Lantmäteriet att påbörja arbetet med kraftledningen.

Skrivelsen avslutas med en fråga till ansvarigt statsråd Peter Eriksson där Kinda och Vimmerby kommuner undrar vad statsrådet ska göra för att komma till rätta med ineffektiviteten på Lantmäteriet.

LÄS MER: Därför har Lantmäteriet långa handläggningstider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.