Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringens besked innebär att processen att bygga en ny fabrik för inkapsling och tillverkning av kopparkablar i Oskarshamn tar ytterligare ett steg framåt. Något som glädjer kommunalrådet Andreas Erlandsson (S). Foto: Karin Ahlgren/SVT

Kommunalrådet i Oskarshamn efter beskedet om slutförvaret: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger grönt ljus åt ett slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark – och därmed ett utbyggt mellanlager och inkapslingsfabrik i Oskarshamn. Ett efterlängtat besked för kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) som varit kritisk mot regeringens senfärdighet i frågan.

– Det är en stor glädje i Oskarshamn idag när vi äntligen fått ta emot det här beskedet. Det är ett besked vi väntat väldigt länge på, säger Andreas Erlandsson (S) när SVT träffar honom på torsdagen.

Han är en av dem som kritiserat regeringen och tidigare miljöminister Per Bolund (MP) hårt för att man inte lämnat besked i frågan om slutförvaret i Forsmark – något som Bolund och Miljöpartiet uttryckt att de inte vill skynda på utan utreda mer grundligt innan de ger ett besked.

Men i samband med att en ny miljöminister, Annika Strandhäll (S), tillträdde i december kom svaret snabbt att nya S-regeringen skulle lämna besked om slutförvaret, något man alltså gjort idag.

Kan lägga ner stridsyxan

Det innebär att Oskarshamnspolitikerna nu kan lägga ner stridsyxan och fokusera på de lokala frågorna, säger Andreas Erlandsson.

– Det är inte proportioneligt för en liten kommun som Oskarshamn att lägga såhär mycket tid på något som är en nationell fråga.

Ny kapselfabrik – och inkapslingsanläggning

Frågan om slutförvaret är extremt viktig för Oskarshamn. Det innebär, förutom en slutdestination för det använda kärnbränsle som idag mellanlagras ute vid OKG, att även den mellanlagringen som finns idag, CLAB, kan byggas ut och att en helt ny inkapslingsanläggning byggs. Där ska det använda kärnbränslet läggas in kopparkaplsar – kapslar som också kommer att tillverkas i Oskarshamn.

Men innan man kan sätta spaden i marken krävs att även Strålskyddsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen beviljar planen för slutförvaret.

Hör kommunalrådet berätta mer om vad beskedet från regeringen innebär för Oskarshamn i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet