Enligt kommunalrådet Jacob Käll (C) ska kommunen framöver bli bättre på att marknadsföra alla kommunens besöksmål, med förhoppning om att bli mindre beroende av en enskild aktör. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT, Janerik Henriksson/TT

Efter krisen: Vimmerby ska bli mindre beroende av ALV

Uppdaterad
Publicerad

När turistmagneten Astrid Lindgrens värld tvingades avsluta säsongen efter bara elva dagar fick coronakrisen nya dimensioner i Vimmerby. Flera hotell, vandrarhem och campingar som SVT Småland varit i kontakt med vittnar om beläggningstapp och inkomstbortfall på mellan femtio och nittio procent jämfört med förra sommaren.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt, att ALV stänger berör alla. Självklart drabbas besöksnäringen hårt, men även underleverantörer och handeln påverkas enormt, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Beroende av en ensam aktör

Att Vimmerby är beroende av ALV råder det inga tvivel om, enligt Jacob Käll (C), men beroendet är ömsesidigt.

– Med ett lokomotiv som ALV med 500 000 – 600 000 besökare så har det blivit så. Men samtidigt är ALV beroende av resten av näringen för att husera sina gäster och så vidare. Det är ett ömsesidigt beroende, men vi har fått känna på det nu, säger han och fortsätter:

– Vi har fått oss en lärdom nu. Både vi och företagen inser hur viktigt det är att marknadsföra alla våra besöksmål och det breda utbud som faktiskt finns. Vi resonerar kring hur vi kan göra det bättre i framtiden.

Kommunen lobbar för mer statligt stöd

Tillsammans med den lokala turistföreningen, Astrid Lindgrens värld och Region Kalmar län försöker kommunen lobba för att fler statliga ekonomiska stöd, anpassade till näringar beroende av exempelvis sommarturism, ska skapas. Något som förhoppningsvis ska komma de lokala näringsidkarna till del.

– En del har kunnat nyttja omställningsstödet, men näringen behöver hjälp som baseras på sommarens normala intäkter. Inte på siffror från våren, säger Jacob Käll (C).

Vad skulle hända om pandemin och dess restriktioner höll  i sig även över nästa sommar?

– Det vore ännu allvarligare än vad det är nu, det kan inte upprepas ett år till. Då blir det konkurser. Jag hoppas att de orkar fortsätta kämpa. Vi kan inte skjuta till pengar, men det finns behov av att gjuta mod i branschen och jag hoppas att vi kan bidra med det i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.