Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västervik, vill inte att kommunen själva inför snabbtestning av elever inför skoldagen. Foto: Natalie Chávez/Pressbild

Kommunalrådet om masstestning av skolbarn: ”Ska inte använda kommunens resurser till experiment”

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommunalråd Dan Nilsson (S) ställer sig mycket tveksam till förslaget att införa snabbtester för covid-19 i skolorna, som moderaten Jon Sjölander vill se att kommunen inför i egen regi. Förslaget att utreda frågan röstades ner under senaste kommunstyrelsemötet.

– Frågan lyftes 10 minuter innan sammanträdet skulle börja, då är det jättesvårt att hantera det på ett seriöst sätt, säger Dan Nilsson (S) som röstade mot att frågan ens skulle tas upp under mötet.

Han menar att man inte vet tillräckligt om snabbtesternas effekt på smittspridningen och tycker inte att Västervik, som pilotkommun, ska införa – och själva bekosta – testning i sin egen kommun.

”Experiment”

– Nej jag ser inte att vi skulle använda våra resurser och vår personal i ett sådant här experiment, säger han.

Frågan om snabbtestning av elever har dock väckts i den samverkansgrupp som alla länets kommuner sitter i tillsammans med Region Kalmar.  En arbetsgrupp har tillsatts på regionnivå för att ge kommunerna vägledning, men beskeden från smittskyddet i länet har varit ganska tydliga menar Dan Nilsson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Västervikspolitiker vill att elever ska snabbtestas inför skoldagen Foto: TT och pressbild

Vill inte att lärare testar

Om snabbtester ska komma på plats behöver de både vara godkända, analyseras i godkända lab, samt att man måste reda ut vem som ska ansvara för att göra själva testningen och vad som händer om en elev testar positivt.

– Det kom upp någon variant där läraren skulle stå med en kopp som eleverna spottade i. Att det skulle vara lärarna som skulle utföra de här testerna ställer jag mig väldigt främmande inför, säger Dan Nilsson (S).

Förslaget om snabbtester av skolelever togs alltså inte upp i kommunstyrelsen och som ordförande i krisledningsnämnden har Dan Nilsson (S) inga planer att föra upp frågan på agendan där heller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet