Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilko Corkovic (S), som är kommunalråd i Borgholms kommun berättar om varför det är viktigt för dem att högstadieelever ska få gratis frukost på skolan. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Kommunalrådet om satsning på skolfrukost: ”Det känns varmt i hjärtat”

Publicerad

Borgholms kommun har börjat att servera gratis frukost till alla sina högstadieelever. Det är en av kommunens satsningar i hopp om att få fler barnfamiljer att flytta till kommunen.

– Vi vill gärna ge alla barn bästa förutsättningar för att lyckas med sina skolresultat, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Pilotprojektet att servera gratis frukost till  alla i årskurs 6-9 kommer att pågå den här terminen. Det ska sedan utvärderas.

I videon ovan berättar kommunalrådet Ilko Corkovic (S) mer om varför kommunen valt att erbjuda gratis frukost.

– Det är klart att det är en kostnad och man gör sina prioriteringar. Just nu har vi god ekonomi och vi har en chans att prova den här terminen och sedan utvärdera det, säger Ilko Corkovic (S).

Inspiration från Botkyrka

Inspirationen kommer från Botkyrka kommun, där det enligt Ilko Corkovic gett positiva resultat. Bland annat har inlärningsförmågan hos elever förbättrats.

Tidtabellen för skolbussarna är ännu inte anpassad för att ge elever mer tid att hinna äta frukost på skolan. Ilko Corkovic säger att det kan bli aktuellt att ändra och anpassa till nästa termin.

Vad händer med maten som blir över?

Det som blir kvar går tillbaka till köket och ska försöka användas där. Och i den bästa av världar ska vi pricka så rätt att matsvinnet inte blir stort, säger Ilko Cokovic (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.