Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Dahlgren, vd på Nybro energi, fick se inslaget med Ingemo Keib. Foto: SVT

Kommunbolaget om vatten och avlopp: ”Vi håller oss strikt till den lagstiftning som gäller”

Publicerad

Vattentjänstlagen rör upp känslor. SVT Nyheter Småland har träffat pensionären Ingemo Keib från Nybro som inte hade råd att betala när kommunen beslutat att ansluta hennes hus till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

– Jag förstår mycket väl att det är en jobbig situation hon har hamnat i, säger Nybro energis vd, Håkan Dahlgren.

Det är kommunbolaget Nybro energi som ansvarar för att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet i kommunen. Men det är i kommunfullmäktige som det formella beslutet tas.

– Kommunen bygger ut för att skydda hälsa och miljö. Allting förbereds av en stor utredning som kommit fram till att vissa fastigheter ska anslutas, säger Håkan Dahlgren, vd på Nybro energi.

Nybro

Strikt lagstiftning

Kommunbolaget hänvisar till den strikta lagstiftning som i praktiken tvingar hushåll med undermåliga vatten- och avloppslösningar att betala anslutningsavgiften till det kommunala nätet. När kommunen enligt lag måste bygga ut och erbjuda vattentjänster.

Har ni möjlighet att undanta personer som inte har de ekonomiska förutsättningarna?

– Vi erbjuder en tioårig avbetalningsplan, det är det vi kan göra, säger Håkan Dahlgren.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet