Foto: SVT/Peter Magnusson

Politiskt bråk om kommunchefens avgång – ”Angrepp på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Att kommunchefen i Uppvidinge måste gå rådde det full enighet kring under gårdagens kommunstyrelsemöte. Men varför och vad han gjort fel, råder det delade meningar om.

Vid gårdagens extrainsatta kommunstyrelsemöte var det full enighet att kommunchefen i Uppvidinge Christer Lindberg inte längre kunde vara kvar på sin post. Ändå står det i protokollet att kommunchefen har genomfört politiska beslut på ett korrekt sätt.  

Anledningen till att han fick sluta var i stället att socialdemokraten, och vice ordförande i kommunstyrelsen Niklas Jonsson, uppmanat honom att skriva sin avskedsansökan. Men den skrivningen uppfattar Niklas Jonsson (S) som felaktig.  

– Det jag har sagt till Christer Lindberg är att jag inte har förtroende för honom. Jag har ingen möjlighet att säga upp någon. Det gör kommunstyrelsen, säger han. 

Niklas Jonsson (S) Foto: SVT/Peter Magnusson

Är det konstigt att han uppfattade det som han inte kunde fortsätta när allt pekade på att du skulle ta över som kommunstyrelsens ordförande. Kommunstyrelsens ordförande och kommunchefen måste väl komma överens?  

– Det är svårt för mig att säga hur han tolkade det, säger Niklas Jonsson. 

Kritik från flera 

Niklas Jonsson säger dessutom att kritiken mot kommunchefen varit känd och delas av flera andra i kommunstyrelsen. Det bekräftas också av Centerpartiets Ingrid Hugosson.  

– Det har riktats en del kritik och det har säkert kanske varit så och många upplever det på olika sätt, säger hon.  

Men hennes partikamrat, nuvarande kommunstyrelseordförande Åke Carlsson (C), säger att den kritik som fanns hade kunnat redas ut och hanterats på ett annat sätt. Och i det läge som nu uppstod, menar Ingrid Hugosson, att det inte fanns någon annan lösning än att förhandla fram ett avgångsvederlag för kommunchefen.  

 – Vi hamnade i en väldigt besvärlig situation där man riktar ett misstroende mot högsta chefen i kommunen. Det förstår nog vem som helst att det blir en ohållbar situation, säger Ingrid Hugosson.

Ingrid Hugosson(C) Foto: SVT/Peter Magnusson

Ser det som angrepp mot S 

Men att det står att kommunchefen inte har gjort fel uppfattar Niklas Jonsson som en del i ett politiskt spel och ser det som ett angrepp. 

– Jag tycker att angreppet är riktat väldigt starkt mot mig som politiker och oppositionsråd, men jag tycker också att det är riktat direkt mot Socialdemokraterna, säger Niklas Jonsson(S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.