Foto: SVT

Uppvidinge förlorar sin kommunchef

Publicerad

Under ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i Uppvidinge kommun beslutades idag att kommunchefen kommer att avgå.

Redan förra torsdagen lämnade Uppvidinge kommuns nya kommunchef Christer Lindberg sin tjänst. Enligt uppgifter lämnade han jobbet efter att han fått kritik av kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Jonsson (S) och idag träffades kommunstyrelsen för att diskutera ärendet.

Ingen tydlig grund för uppsägningen

Resultatet av dagens möte är att kommunchefen kommer att avgå trots att det inte finns någon tydlig grund för att säga upp honom. Orsaken är enligt kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C) att relationen mellan kommunchefen och oppositionsrådet är så pass skadad att det blir omöjligt att fortsätta.

–  Det finns ingen saklig grund till avskedet, men kommunchefen tolkar det som om att han har fått sparken och han säger att om han ska komma tillbaka så måste oppositionsrådet avgå, säger Åke Carlson (C).

Oklart vad som hänt

Vad som egentligen skett mellan kommunchefen och oppositionsrådet är oklart och SVT har utan framgång sökt Niklas Jonsson för en kommentar. Men i förra veckan förnekade Niklas Jonsson (S) bestämt att han skulle ha skickat hem kommunchefen.

– Han valde själv att gå hem efter han fått reda på mitt bristande förtroende för honom. Jag har inte ens befogenheter att avskeda eller anställa någon på egen hand, sa Niklas Jonsson då till SVT.

Enligt Åke Carlson har däremot kommunchefen Christer Lindberg uppfattat det som om att Niklas Jonsson (S) bett honom att lämna in sin avskedsansökan medan Niklas Jonsson (S) menar att han bara tagit upp de samarbetssvårigheter som han upplevt med kommunchefen.

–  Vi tror inte att det går att få till något fungerande samarbete mellan dem och en politiker går ju inte att säga upp, säger Åke Carlson (C).

Flera personer har fått gå

Bara på kort tid har det varit fem olika personer på posten som kommunchef i Uppvidinge och nu står stolen alltså tom igen, dessutom råder oklarheter kring beslutsordningen på kommunen.

–  Det är väldigt olyckligt att man har dubbelkommandon i en kommun och nu har jag sagt till oppositionsrådet att inte gå runt och prata med tjänstemännen och jag har även sagt till dem att inte lyssna utan att politiska beslut gäller, säger Åke Carlson (C).

Åke Carlson (C) kommer att förhandla fram villkoren för uppsägningen tillsammans med en av förvaltningscheferna och då det inte finns någon saklig grund misstänker han att det kommer att kosta kommunen en större summa.

– Jag tycker att det är ett amatörmässigt sätt att hantera personal på. Om man inte tycker att någon klarar av att leverera så kan man hantera det på ett bättre sätt, säger Åke Carlson.

Christer Lindberg är dessutom inte den första höga chef som får sluta i Uppvidinge kommun utan sedan februari 2017 har ytterligare fyra chefer inom de kommunala förvaltningarna tvingats bort från sina tjänster och fått stora avgångsvederlag.

– Jag vet inte på rak arm men gissar att det totalt rör sig om rätt många miljoner, kanske fyra till fem, säger Åke Carlson (S).

SVT har även sökt Niklas Jonsson (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.