Foto: TT & SVT

Kommunen backar upp Attendo efter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen träffades representanter för Attendo och kommunen i Växjö för att diskutera de missförhållanden som flera anställda slagit larm om vid det särskilda boendet Vikaholmsallén. – Det var ett bra möte och vi backar upp Attendo, säger omsorgsförvaltningens chef Ewa Ekman.

Det var förra veckan som P4 Kronoberg berättade att nio anställda och före detta anställda på det privata äldreboendet Attendo Vikaholmsallén slår larm om allvarliga missförhållanden på boendet. Kritiken gäller bland annat personalbrist, äldre som lämnas nedkissade och att maten inte räcker till.

Men efter måndagens möte mellan Attendo och kommunen säger omsorgsförvaltningens chef Ewa Ekman till SVT Nyheter Småland att det inte finns något att anmärka på när det gäller hur boendet bedrivs.

Växjö

– Vi har inte hittat något som egentligen tyder på allvarliga brister och det finns inga anmärkningar i tillsynen. De nuvarande medarbetarna upplever att de fått gehör och trivs, och de har stort förtroende för sin chef. Det var ett bra möte och vi backar upp Attendo, säger hon.

Ewa Ekman, chef för omsorgsförvaltningen i Växjö. Foto: SVT

Växjö kommun ska nu dagligen följa upp ledningens arbete, och hur medarbetarna och närstående till de äldre ser på verksamheten.

Lågt betyg från de äldre

Kommunen kommer också att titta närmare på hur de äldre på Vikaholmsallén ser på sitt boende. I Socialstyrelsens senaste nationella enkätundersökning hamnar boendet i underkant bland Växjös privata boenden.

Endast 33 procent av de äldre svarar att personalen har tillräckligt med tid för att utföra sitt arbete för den enskilde, och bara 54 procent är nöjda sammantaget med sitt boende på Attendo Vikaholmsallén.

– Vi tar alla synpunkter på jättestort allvar och gör allt vi kan för att de äldre ska ha det bra, säger Ewa Ekman, chef för omsorgsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet