Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huvudsyftet är att få utsatta människor att vilja ha hjälp till en livsstilsförändring av socialtjänsten, säger Märta Norberg, verksamhetschef för försörjningsstöd Västerviks kommun. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommunen drar sig ur akutboende i Västervik – ska betala för vandrarhem

Publicerad

Västerviks kommun inför nu vad man kallar en ”Tak-över-huvud-garanti”. Beslutet innebär att man inte längre kommer finansiera akutboendet i Pingstkyrkan som upprättades i vintras efter att en hemlös man dog på en offentlig toalett.

Beslutet presenterades under en pressträff på tisdagen.

Kommunen kallar det för en ”tak över huvudet-garanti”. Men någon garanti är det egentligen inte tal om. För att bli berättigad boende måste man bland annat vara kommuninvånare i Västervik och aktivt själv ansöka om att få akut nattlogi hos kommunen.

Kommunen kan därefter, om personen uppfyller kraven för att få bistånd, ordna boende på vandrarhem som får kosta max 600 kronor per natt.

Vill få hemlösa att vilja ta hjälp av socialen

Huvudsyftet med den nya modellen är att få utsatta människor att vilja ha hjälp till en livsstilsförändring av socialtjänsten, säger Märta Norberg, verksamhetschef för försörjningsstöd Västerviks kommun.

För att bo på Pingstkyrkans akutboende har det inte krävts att man har någon kontakt med socialen alls.

– Det här bygger ju på att individer vill kontakta oss, säger hon.

Vinternatt kritiska

Linda Åkerman vid frivilliga organisationen Vinternatt som jobbat i akutboendet är besviken över kommunens beslut att dra sig ur akutboendet i Pingstkyrkan.

– De som idag behöver hjälp kommer inte hjälpas av det här, en del saknar telefon och id-handlingar. Och många av dem har ju redan varit i kontakt med socialen men uppfyller inte alla punkter för försörjningsstöd, säger hon.

Måste jobba med förtroendet

Märta Norberg poängterar att Pingstkyrkan gärna får fortsätta sin verksamhet med akutboendet som finns idag, men att kommunen hädanefter inte kommer att vara medfinansiär.

Bedömer ni att ni har de här individernas förtroende idag?

– Det är någonting vi måste jobba med. Vi måste få möjlighet att berätta vad vi kan hjälpa till med men det bygger på att det finns en egen vilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.