Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet svarar Niklas Jonsson(S) också på varför det är rätt att satsa på busslinjen just nu. Foto: SVT/Clary Kroon

Uppvidinge kommun inför egen busslinje: ”Är nog lite unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli enklare för invånare i Uppvidinge att ta sig med buss mellan kommunens tätorter. Kommunen startar därför en egen busslinje.

– Det är nog lite unikt eftersom vi är en glesbygdskommun som vill knyta samman våra orter, säger Niklas Jonsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Busslinjen som ska kosta cirka en miljon kronor ska införas i augusti och prövas under ett års tid. En sådan här busslinje är något som har diskuterats i kommunen i över tio års tid.

Varför satsar ni på busslinjen nu?

– I och med att vi gör förändringar i strukturen inom äldreomsorgen så blir det mer aktuellt nu, men vi vill också göra det möjligt för yngre medborgare att ta sig mellan aktiviteter på olika orter, säger Niklas Jonsson (S).

Kommunen får betalar själva

Det är ännu oklart vilka tider bussen ska gå, det håller på att utredas. Detta blir också en linje som går utöver länstrafikens linje.

– Vi har fört diskussioner med länstrafiken och de har de turer de har ekonomi till. Vi får ser till att utvidga detta och göra satsningen själva för länstrafiken vill inte gå in med pengar, säger Niklas Jonsson (S).

Men länstrafiken har gått back många miljoner kronor under pandemin, varför tror ni att det är bra att starta busslinje nu?

– Vi hoppas att pandemin är över när vi kör igång linjen i augusti.

Busslinjen ska gå mellan tätorterna i kommunen som en ringlinje. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet