Foto: TT

Växjö behöver bygga ny högstadieskola

Uppdaterad
Publicerad

När Arabyskolan lades ner så försvann också omkring 400 skolplatser på högstadiet. Samtidigt väntar nu en platsbrist på Växjös högstadieskolor inom bara några år.

Redan idag finns platsbrist lokalt på vissa av Växjö kommuns högstadieskolor. Men på sikt kommer problemet att synas på alla skolor, enligt utbildningsförvaltningens analys.

– Vi har ingen total brist på årskurs 7-9 just nu men vi kommer att få. Vi behöver bygga en ny högstadieskola inom en 6-7 årsperiod, säger Anders Elingfors, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.

Letar plats

Kommunen sitter nu med en analys om var en ny högstadieskola skulle behövas som mest; en analys som kommer att presenteras för politikerna i april nästa år.

– Vi har tittat på möjliga platser. Framför allt hänger det ihop med var det redan finns 7-9-skolor och var det byggs nya bostadsområden, säger Anders Elingfors.

Har ni tittat på möjligheten att bygga en ny högstadieskola på Araby?

– Det är en möjlig plats, men finns också andra platser som är möjliga också. Vi håller på med en utredning just nu som ska presenteras i slutet av våren. Innan dess vill jag inte peka varken höger eller vänster.

Andra behov

När Arabyskolans högstadie lade ner 2013 gick bara omkring 170 elever på skolan. Den nyrenoverade skolan hade dock kapacitet för 400 elever. I dag används lokalerna i stället som låg- och mellanstadieskola.

Hur ser du på att kommunen för bara fyra år sedan la ner en högstadieskola där, nu när ni ser en framtida platsbrist just på högstadiet?

– Just då var det inte det som var behovet, utan det fanns andra grunder för det beslutet, säger Anders Elingfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolnedläggningar

Mer i ämnet