Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag backar upp medarbetarna som jobbat med detta, säger förvaltningschef Ewa Ekman. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Växjö kommun om inlåsningen: ”Det är för omsorgstagarens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart efter Ivo:s inspektion att Växjö kommun brustit i sin hantering av en autistisk man som bor på ett kommunalt LSS-boende. Förvaltningschefen står på sig och menar att de gjort vad de kunnat i fallet, men erkänner att dokumentationen bakom besluten brister.

– Det är en person med komplexa behov som behöver insatser som är väldigt speciella. Vi tycker att vi gett omsorg och insatser på ett sätt som är bra för honom, säger Ewa Ekman, förvaltningschef på Växjö kommun.

Det rör sig om en autistisk man i 40-årsåldern som har svårt att kommunicera och kan bli våldsam mot sig själv, och andra.

Mannen har under minst två års tid haft lås till sin lägenhet som begränsat hans rörelsefrihet. När Ivo blev upplysta om att det förekom missförhållanden på boendet satte de igång en granskning.

I de anonyma anmälningarna står det bland annat att lägenheten liknar ett fängelse och att den autistiske mannen behövde banka på dörren för att kommunicera med personalen. Verksamhetens ledning och chefer ska ha känt till detta väl.

Allvarlig karaktär

Nu står det klart att dessa skyddsåtgärder, som kommunen kallar det, inte har laglig grund. Ivo vill att kommunen omedelbart ger mannen rörelsefrihet.

– Vi lyssnar på Ivo. Det som Ivo ger oss i sina beslut är det vi får rätta oss efter, naturligtvis, säger Ewa Ekman.

Ärendet är, enligt Ivo, av ”allvarlig karaktär”, men trots detta står kommunen på sig och menar att de hanterat mannens särskilda behov på ett lämpligt sätt.

– Det är en sak jag tycker är tråkigt att vi brister i och det är dokumentationen. Det är svårt att läsa sig till hur besluten har tagits och av vem. Så där blir det svårt att stå upp för vad vi gjort och hur det var en skyddsåtgärd, säger Ewa Ekman och fortsätter:

– Det hade varit lättare i vår kontakt med Ivo om det fanns dokumentation där det fanns tydligt noterat hur dessa beslut tagits.

Senast den 13 december ska kommunen redovisa sina åtgärder för IVO.

• Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.

• Lagen garanterar att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får.

• Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer