Risken att när som helst kvävas av sin saliv innebar att Selma behövde sekundövervakas dygnet runt. Foto: Privat

Kommunen vägrade hjälpa ettåriga Selma – kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

Trots att två domstolar avgjorde att lilla Selma skulle få hjälp dygnet runt, valde Älmhults kommun att inte följa beslutet. Nu kritiseras de av Justitieombudsmannen (JO), skriver Smålandsposten.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om ettåriga Selma som föddes utan förmåga att svälja och därför konstant levde med risken att kvävas.

Både Förvaltningsrätten och Kammarrätten beslutade att hon hade rätt till hjälp dygnet runt. Men Älmhults kommun vägrade följa beslutet fullt ut.

Nu kritiseras kommunen av JO, skriver Smålandsposten.

I beslutet står att myndigheten har ”väldigt svårt att förstå att formuleringen 'dygnet runt' skulle kunna uppfattas på olika sätt” och att det är en ”grundsten i den offentliga förvaltningen att en myndighet lojalt verkställer en överinstans avgörande. Nämnden förtjänar kritik för det inträffade”.

”Upprättelse”

– Det är en upprättelse för den kamp vi haft och det är en vinst för alla invånarna i kommunen, säger Selmas mamma, Katarina Rohdin, till Smålandsposten.

Älmhults kommun säger till tidningen att ärendet kommer att bli ett riktmärke för framtida, liknande fall i Älmhults kommun.

Förra året avled Selma, 17 månader gammal, efter komplikationer i luftvägarna. Hon somnade in lugnt och stilla på intensiven med mamma och pappa vid sin sida, har Smålandsposten berättat tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.