Foto: Anne Torvinen/SVT.

Kommunens kockar lär sig baka surdeg

Publicerad

Tingsryds kommun vill gärna servera mer ekologiskt bröd och surdegsbröd. Därför ska nu kommunens kockar börja baka det själva och i två dagar har de haft utbildning i att baka surdeg.

Det är bagaren Manfred Enoksson som i två dagar utbildat kökschefer och kockar i Tingsryds kommun i hur man bakar surdegsbröd i storkök och han är imponerad av sina ”elever”.

– I början kan det tyckas vara komplicerat och konstigt att baka med surdeg men det blir intressant efter ett tag. Att baka med surdeg är lätt och man kan alltid fördröja eller påskynda bakningen och anpassa efter tiden man har i ett storkök, säger Manfred Enoksson.

Yvonne Albinsson som är förstekock på Konga allhus var en av deltagarna på utbildningen och testade att baka surdegsbröd på jobbet förra året.

– Det blev bra ett par gånger men sen dog degen tyvärr så nu är det nya tag, säger hon med ett skratt.

Lyfta bakningen

Jens Vikingsson som är måltidschef i Tingsryds kommun säger att bakdagarna är en uppstart inför hösten men också att man ville lyfta bakningen i kommunens kök.

Foto: Anne Torvinen/SVT.

– Det har varit svårt att få tag i ekologiska bröd och surdegsbröd och kostnaden skulle bli för hög om vi köpte det från ett bageri. Så vi måste ha kunskapen själva att kunna baka surdegsbröd, berättar han.

Deltagarna tycker det är stor skillnad på att baka surdeg jämfört med deg på jäst.

– Det är stor skillnad i känslan, att lära känna degen när den jäst, när degen är som den ska, smaka och känna, ja allt, säger Yvonne Albinsson.

– Surdegen är ett levande väsen och blir inte exakt likadan varje gång som en jäsdeg. Det beror på hur vi matat surdegen, temperatur i köket och så vidare. Men nu har vi kunskap för att skynda på eller fördröja baktiden för en surdeg, säger Jens Vikingsson.

Det finns olika varianter av surdeg, här finns recept på hur du startar en surdeg och här hur du bakar ett surdegsbröd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.