Kommunens svidande kritik mot nedlagda utredningen i Marhult

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att miljöbrottsutredningen i Marhult avslutas rör upp känslor hos Uppvidinge kommun. Kommunen har med alla medel försöker få ordning på sopberget.

– Man känner att man blir bortprioriterad, säger Marie Hammarström Linnér (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

På en gammal sågverkstomt i Marhult har 32 000 ton osorterade sopor dumpats. Uppvidinge kommun har polisanmält ett av företagen som transporterat dit soporna, och fastighetsbolaget som äger marken, för miljöbrott och otillåten avfallstransport.

När förundersökningen startade visade det sig att sopberget i Marhult kunde kopplas samman med en av Sveriges största miljöbrottshärvor. Men nu har åklagaren avslutat Marhultsutredningen. Motiveringen är att det inte går att bevisa vem eller vilket företag som gjort sig skyldiga till brott.

Sopberget i Marhult

– Det är förskräckligt, för att använda ett finare ord. Man känner att de inte skyddar oss här ute, att de inte har resurser att hinna med oss. Det har ju konstaterats att det är ett brott som begåtts. Och vi har flaggat tidigt och anmält, säger Marie Hammarström Linnér (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Inte betalat vite

Under hösten 2021 fick fastigheten två nya ägare som sagt sig vara villiga att städa bort soporna. Båda är tidigare dömda för brott, som penningtvättbrott och bokföringsbrott.

Kommunen krävde att de nya ägarna skulle skicka in en saneringsplan för att komma åt problemet med råttorna, annars riskerade de vite på 150 000 kronor per månad tills problemet var löst. Men några pengar har kommunen ännu inte sett röken av.

– Det är viktigt att de nya ägarna tar ansvar. Vi fortsätter kämpa med alla medel vi har till buds och gör allt vi får göra. Vi ger inte upp, säger Marie Hammarström Linnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet