Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer hoppas att räddningstjänsten slipper använda vatten för att släcka elden. Foto: SVT

Kommunens oro: Att giftigt släckningsvatten skulle sprida sig till brunnar

Uppdaterad
Publicerad

Alvesta kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer följde släckningen av branden i Grimslöv på nära håll eftersom de var oroliga att släckningsvattnet, skulle förgifta brunnar vid närliggande fastigheter.

Fokus på torsdagen var primärt att stoppa den stora svarta rökpelaren med giftig rök. Men att släcka på konventionellt sätt med vatten innebar både risker och svårigheter. Vattnet har dels dålig effekt då det mest rinner av plast.

Dessutom riskerade stora mängder giftigt släckvatten då att spridas ut i naturen, vilket oroade kommunens inspektörer.

– Vi tänker ju på allmänhetens bästa. Det kan till exempel handla om brunnar där släckvattnet förorenar vattnet, säger Emma Karlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Alvesta.

”Vill få bort röken”

Under torsdagen försökte räddningstjänsten i stället kväva elden med stora mängder jord. Ett annat alternativ till vatten är att helt enkelt låta branden självdö, men då kommer personer i området få stå ut med den svarta och giftiga röken hela helgen, och det är också dåligt enligt Emma Karlsson.

– Det är ju plast som brinner och vi vet inte vad den innehåller, så röken vill man ju också få bort så fort som möjligt.

Senare på torsdagen visade sig metoden att täcka branden med jord ha varit framgånsrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.