Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget kan bli verklighet nästa år och skulle omfatta stora delar av centrala Växjö. Hör mer i videon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Växjö vill förbjuda lustgas i centrum: ”Underlättar för polisen att ingripa”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun vill förbjuda bruk av lustgas på centrala platser i Växjö. Bakgrunden till förslaget är en eskalerande användning av lustgas bland ungdomar, som använder substansen för att berusa sig.

Kommunen vill reglera användandet av lustgas med lokala ordningsföreskrifter. Det är samma typ av föreskrifter som reglerar var man får dricka alkohol eller inte.

– Grunden är att man har sett ett ökat bruk av lustgas, både nationellt och i Växjö. Att ungdomar har använt sig av lustgas vilket har kraftigt negativa konsekvenser på hälsan, säger kommunalråd Maria Garmer (V).

Förbud på skolgårdar och lekplatser

Förslaget är på initiativ av kommunledningen och har under måndagen beretts i arbetssutskottet.

Frågan ska nu skickas vidare till nästa instans och om förslaget senare klubbas igenom i kommunfullmäktige kommer det bli förbjudet att bruka lustgas på flera ställen i Växjö. Dels på platser där det i dag är förbjudet att dricka alkohol, men även på skolgårdar och allmänna lekplatser.

– Det underlättar för polisen att ingripa om det finns ett förbud, säger Maria Garmer (V).

Förbudet kan tidigast införas 1 januari nästa år.

Tidigare försök nekades av länsstyrelsen

Tidigare i år försökte Bollnäs kommun införa liknande föreskrifter då Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade att upphäva kommunens föreskrift. Det berodde bland annat på att Bollnäs kommun inte var tillräckligt tydliga i sin motivering.

Då ordet ”innehav av lustgas” enligt Länsstyrelsen i Gävleborg ansågs som oklart hur innehavet kan störa den allmänna ordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.