Politikerna i Västervik, Tomas Kronståhl och Harald Hjalmarsson, är enade om att den nya Slottsholmen ser bra ut. Foto: SVT

Kommunpolitikerna nöjda med resultatet på Slottsholmen

Publicerad

Projektet kring Slottsholmen stötte på mycket kritik under sin utveckling. Sångaren Björn Ulvaeus var optimistisk nästan hela tiden. Nu får han även medhåll av kommunpolitikerna.

En av de stora anledningarna till varför socialdemokraten Tomas Kronståhl (S) nu är väldigt glad över hur Slottsholmen har blivit, ligger i vinstfrågan.

– Än så länge tror jag inte att Björn gör någon vinst på det hela. Det är möjligtvis ett antal hotellrum, men med tanke på hur mycket det har kostat tror jag inte han går mycket i plus, säger han.

Han menar att han alltid har ansett att kommunen skulle bygga ett nytt Slottsholmen.

– Det är en otroligt vacker plats. Folk drar sig mer dit nu, samtidigt känns det som om vi har flyttat närmare havet.

Inställningen till privata investeringar är att de kan göra stor nytta om de verkligen behövs.

– Vi planerar varmbadhuset just nu och skulle inte tacka nej till om någon investerade i det. Det är bra med privata insatser ibland, säger Tomas Kronståhl (S).

Får medhåll från oppositionen

Inte bara Socialdemokraterna verkar uppskatta Björn Ulvaeus och hans företags framfarter för kulturlivet i Västervik. Harald Hjalmarsson (M) känner sig glad och stolt över det som kommunen och artisten har skapat.

– Det känns som en milstolpe för Västervik, som ett nytt landmärke. Jag hoppas att det finns goda möjligheter i och med detta framöver, säger han.

Tidigare var Slottsholmen en transportled. Med den nya kulturinstallationen finns det förhoppningar hos politikerna att detta leder till ytterligare investeringar.

– Överhuvudtaget tror jag att de investerare som vill vara med och bidra kan göra det till något bättre. Sedan ska det vara detaljplaner till höger och vänster, men nu har över hundra personer fått större chans till arbete i Västervik.

Hot mot stadens image

Det finns en risk att nya Slottsholmen hotar redan befintliga kulturminnen, då den sticker ut i stadsbilden. Men det vill inte Harald Hjalmarsson (M) se som något hot.

– Gör man det klokt och med kunskap fungerar det bra. Det finns ett enormt värde i kulturlämningar, men detta tror jag kan ge mycket mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.