Foto: SVT

Efter kritiken – nu invigs nya Slottsholmen

Publicerad

Tanken var inledningsvis att Västerviks kommun ville främja kulturlivet i Västervik genom Visans hus. Då uttalade sig sångaren Björn Ulvaeus om att han ville köpa en restauranglokal på Slottsholmen i Västervik. Efter många om och men invigs nu nya Slottsholmen.

Under början av 2010 gick föreningen Visan in, med sångaren Björn Ulvaeus i styrelsen, för att förhandla med kommunen angående köpet av en tomt i området. Björn Ulvaeus fick köpa tomten för 750 000 kronor.

Kommunfullmäktige tog efter det beslut om en ny detaljplan i området kring Slottsholmen, något som länsstyrelsen i Kalmar län inte var nöjd med. Länsstyrelsens argument var att storleken i detaljplanen inte stämde tillräckligt bra överens med stadsbilden.

Slottsholmen i Västervik

Kritik kring privatisering av området

Motståndarna till Björn Ulvaeus viscentrum blev sedermera ännu fler. Det faktum att Björn Ulvaeus verkar ha tjänat miljoner på byggprojektet har inte setts med blida ögon. Kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun, Tomas Kronståhl (S), sa att han inte var nöjd med hur utfallet blev.

– Det är en besvikelse att det har gått åt det hållet, påpekade han.

Den tidigare Abba-sångaren svarade med att han då ville skänka eventuella vinster till Västerviks kommun för att undvika rykten om girighet. Denna gåva godtog inte Tomas Kronståhl (S).

– Man kan inte skänka pengar till en kommun på det viset. Hellre att vi jobbar för att verkställa den gemensamma visionen.

Mejl mellan politiker och sångare

Kommunpolitikern Harald Hjalmarsson (M) i Västerviks kommun hade en mejlkonversation med Björn Ulvaeus för att ta del i ett av sångarens hotellprojekt. Harald Hjalmarsson underströk att kommunen inte var delaktig i det hela.

Denna information togs efter ett tag bort från mejlet, men kunde senare offentliggöras. Harald Hjamarsson påpekade att han hade gjort fel i att ta bort delar av den offentliga handlingen. Agerandet kritiserades inom partiet.

– Det var väldigt illa genomtänkt, uttryckte han.

Invigning senare än planerat

Under måndagen invigs nya Slottsholmen. Tanken var att allt skulle stå klart betydligt tidigare, men efter omständigheter är nu projektet i hamn.

– Jag har tvekat på vägen men jag sitter här i dag, sa Björn Ulvaeus under uppvisningen av Slottsholmen förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet