Konstnären: ”Växjö har förlorat en oerhört viktig symbol”

Uppdaterad
Publicerad

Susanna Arwin var beredd på beslutet, men tycker det är beklagligt.

Att Växjös kulturnämnd i dag enhälligt röstade nej till en staty av tanten med väskan tycker idégivaren och konstnären Susanna Arwin är beklagligt.

– Jag kände det på mig. Men det är beklagligt av Växjö kommun, och jag har en stark känsla av att de kommer att ångra sig om 10-20 år, det är min känsla, säger hon.

Tantstatyn i Växjö

Konstnären: Snedvriden mediedebatt

Susanna Arwin poängterar att den debatt som skett i media den senaste veckan har gett en felaktig bild av situationen.

– Det är den där lektorn som uttalade sig om att händelsen var lagvidrig eftersom nazisterna hade tillstånd, och det är ju sant. Och att fotografen Hans Runesson uttalat sig om att man slaktar bilden. Det har aldrig varit min intention, och han har varit med på alla möten inför upphandlingen, säger Susanna Arwin.

– Det är lite synd att man vrider runt det så i media, för nu har Växjö förlorat en oerhört viktig symbol.

Är glad ändå

Men trots bakslaget i Växjö är hon inte besviken.

– Jag drunknar i positiv bekräftelse och uppdrag från hela landet av folk som vill ha mina tjänster. Andra kommuner är fortfarande på och vill ha mina skulpturer i någon form, så jag är inte ledsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet