Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Dysenius från Riksbyggen berätta om svårigheterna med att sälja bostäderna i Kalmar i klippet ovan. Foto: SVT/William Frykfeldt

Tuff marknad för nyproduktion – få sålda lägenheter i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Stigande räntor och inflation har skakat bostadsmarknaden. I området Fredriksskans har ett nytt kvarter nyproducerade lägenheter byggts upp. I en fastighet har man bara lyckats sälja 4 av 31 lägenheter, med drygt ett år kvar till inflytt.

– Det är en tuff marknad för nyproduktion just nu, säger Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen.

I Fredriksskans, bredvid idrottsarenan, tonar ett nytt bostadskvarter upp. Riksbyggen är ett av de företag som bygger här. Deras senaste bygge består av en fastighet med 31 lägenheter. Men en stor andel av lägenheterna är fortfarande osålda.

– Det beror på det höga ränteläget, kostnadsläget och en osäkerhet på begagnatmarknaden, säger Tobias Dysenius.

Kalmar

”Tuffare både för oss och köpare”

I en annan grupp av bostäder, också byggda av Riksbyggen, skrevs många av köpekontrakten på redan för tre, fyra år sedan. Då det ekonomiska läget var annorlunda.

– Det har blivit tuffare för både oss och för bostadsköparen att få ihop kalkylen. Det är en krympande marknad, säger Tobias Dysenius.

Målgruppen kan vara en av orsakerna

Som en potentiell orsak tar Tobias Dysenius upp att målgruppen kan vara en del av svaret på varför inte fler bostäder sålts i Kalmar.

– Gissningsvis kan det bero på att fastigheten riktar sig främst till singel och ensamhushåll. I dag är det en pressad ekonomi för singelhushållen, speciellt om man ska köpa en bostad, säger Tobias Dysenius.

Hör Tobias Dysenius berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet