Mannen behövde motorcykeln för att komma över brottet. Då krävde polisen att den skulle drivas in. Foto: Henrik Montogmery/ TT

Kronofogden kräver motorcykel inköpt för skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En man från Ljungby fick rätt till ekonomisk ersättning efter att ha utsatts för ett våldsbrott. För pengarna köpte mannen en motorcykel, som nu har krävts tillbaka av Kronofogden.

Mannen fick närmre 100 000 kronor i skadestånd av den gärningsman som begick ett våldsbrott mot honom tidigare i år. Inom de följande dagarna efter att ersättningen kom in på mannens konto köpte han en motorcykel.

I april krävde polisen att mannen ska lämna tillbaka sin motorcykel, som en del av indrivningen av tidigare skulder till kronofogden. Utmätningen av mannens skulder skulle enligt polisen innefatta motorcykeln som mannen köpt för brottspengarna. Mannen har överklagat polisens beslut.

En kränkning att ta motorcykeln

Mannen hävdar att motorcykeln behövs för hans psykiska hälsa. Den får honom att glömma det brott som han utsatts för. Att ta ifrån honom motorcykeln skulle enligt mannens advokat vara ”kränkande”.

Nu ser det ut som om mannen kan få behålla sin motorcykel. Kronofogden har skickat en förfrågan om utmätningsbeslut till polisen, som kommer se över de regler som gäller vid indrivning av skulder. Beslut kommer sedan tas i Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.