Kvinnan blev påkörd vid ett övergångsställe och avled av sina skador. Foto: Mats Andersson, TT

Körde ihjäl kvinna vid övergångsställe – döms till villkorlig dom

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern som körde ihjäl en äldre kvinna vid ett övergångsställe i Oskarshamn i mars 2020 dömdes idag för vållande till annans död. Straffet blir villkorlig dom och böter.

Olyckan inträffade vid ett övergångsställe i Oskarshamn i mars 2020. Mannen har i förhör sagt att han vare sig såg kvinnan eller övergångsstället i samband med olyckan.

Kvinnan – som var i 70-årsåldern – fick kraftiga skallskador i samband med krocken, något som enligt obduktionen var den direkta orsaken till att hon avled.

Enligt Tinsgrätten har mannen varit oaktsam i sitt handlade, och borde ha se sett kvinnan. Man dömer därför mannen för vållande till annans död.

Straffet är vanligtvis fängelse, men då mannen bedöms leva under ordnade former, inte förekommer sedan tidigare i några brottsregister, och risken för fortsatt brottslighet inte anses stor så döms han till villkorlig dom och 50 dagsböter om 180 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer