Polisen Anna Rundström Holm berättar hur den uppsnabbare processen hjälper dem ute på fältet. Foto: SVT

Snabbare lagföring vid brott – används i Kronoberg sedan årskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Kortare tid mellan brott och straff – i alla fall när det handlar om brott som ger högst tre år fängelse – den metoden använder polisen i Kronobergs län sedan årsskiftet. Och på årets tre första månader handlar det om 200 personer som lagförts på det sättet.

I Nybro polisdistrikt jobbar man med kommuner i både Kronoberg och Kalmar län och där har polisen använt sig av den metoden och lagfört 20 personer sedan årsskiftet.

”Dom efter åtta dagar”

Anna Rundström Holm, gruppchef hos polisen i Nybro, och hon anser att det sättet att jobba har snabbat upp hela processen när det handlar om tiden från att ett brott som är begånget, till dess att personen i fråga blivit lagförd.

– Det allra snabbaste som vi har haft är att det kommit en dom efter åtta dagar, så det blir ju en bra effekt av det.

– Syftet med detta är ju att det ska bli strängare straff vid upprepade brott och det blir ju en snabbare dom eftersom domen kommer tidigare, så förhoppningsvis kommer vi att se en skillnad genom den här metoden, säger Anna Rundström Holm.

Handlar om enklare ärenden

Än så länge är det bara i Kronobergs län som metoden tillämpas, men från nästa årsskifte kommer metoden att tillämpas även i Kalmar län.

– Det handlar om enklare ärenden, olovliga körningar, rattfyllleri, ringa stöld och sådana ärenden som kan utredas snabbt, säger Anna Rundström Holm.

– Sedan handlar det om att det ska vara maximalt tre år i straffskalan, gärningspersonen ska vara kvar på plats och vara minst 18 år.

Snabbare lagföring steg för steg

Arbetssättet innebär att polispatrullen gör klart utredningen direkt när de ingripit mot en misstänkt. Patrullen ger den misstänkte en tid i tingsrätten för huvudförhandling vid ingripandet.

Så här kan det gå till:

• Polispatrullen stoppar en misstänkt för exempelvis rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott eller stöld

• Patrullen tar ställning på plats om brottet kan bli ett snabbare lagföring-ärende och ringer en jourförundersökningsledare

• Förundersökningsledaren beslutar om snabbare lagföring är aktuellt och ger patrullen direkt stöd och återkoppling per telefon

• Erkänner den misstänkte kan han eller hon skriva på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp som sedan fastställs av en åklagare (strafföreläggandefullmakt).

• Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.