Första halvåret minskade kontantuttagen kraftigt jämfört med förra året, det visar statistik från Bankomat. Foto: Holmberg/TT

Kraftig minskning av kontantuttag i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret i år har folk i Kronoberg och Kalmar län minskat sina kontantuttag kraftigt jämfört med samma period förra året. Det visar kontantbarometern som Bankomat AB presenterar idag.

Under första halvåret i år har invånarna i Kalmar och Kronobergs län sammanlagt tagit ut nästan 1,4 miljarder kronor ur bankomater. Det är en minskning med 252 miljoner kronor jämfört med första halvåret 2019.

Minskningen i Kronoberg låg på 106 miljoner, och Kalmar län stod för 146 miljoner.

Att uttagen i uttagsautomater minskar är en trend som synts i flera år, men i år är den tydligare än vanligt, något som delvis beror på coronapandemin enligt Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

– Många har varit hemma mer, konsumerat mindre och förändrat sina betalningsvanor, säger Johan Nilsson i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer