Flera av uppgifterna i elevernas skattjakt upplevdes som kränkande. Foto: JESSICA GOW / TT

Kränkande skattjakt på skola – skulle ”sätta på” tjej

Publicerad

Under en traditionsenligt skattjakt på Växjö fria gymnasium, var en av utmaningarna att ”sätta på” en namngiven tjej. Händelsen ska nu polisanmälas, enligt uppgift till VXOnews.

Varje år arrangerar studentkommittén på Växjö fria gymnasium en så kallad skattjakt för avgångseleverna. När årets skattjakt gick av stapeln i tisdags, hade kommittén hittat på flera poängsatta utmaningar som uppfattades som kränkande, skriver VXOnews.

En av uppgifterna var att eleverna skulle ”sätta på” en namngiven tjej, som går på en annan skola.

– Uppdragen var fruktansvärt kränkande. Flickan blev såklart jätteledsen och händelsen kommer att polisanmälas. Sådan sexism ska bara inte få ske 2019, säger en förälder till siten.

”Ångerfulla”

Eleverna gör skattjakten på sin fritid, och den är inte sanktionerad av skolan. Maria Blom, rektor på Växjö fria gymnasium, berättar för SVT att personalen trots det hade samtal med eleverna som planerade skattjakten.

– Vi pratar med dem, för att de ska tänka efter. För att uppdragen inte ska vara kränkande, farliga eller olagliga. Men nu fick vi ändå en incident, som vi fått agera på, säger hon.

Efter händelsen har eleverna som skapade skattjakten träffat den utsatta eleven och bett henne om ursäkt.

– De är väldigt ångerfulla, alla är överens om att det var fel, säger Maria Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer