• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av ammoniak har inträffat vid Ale Arena. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i Bohus och Surte, i Västra Götalands län, att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Elev drunknade vid nollning – kommunen brast i sin riskbedömning

Nybro kommun får kritik från Arbetsmiljöverket efter den tragiska händelsen när en gymnasieelev drunknade under en nollningsaktivitet.

Det var i augusti som en 17-årig elev på Åkrahällaskolan drunknade när han, som en del i en nollningsaktivitet, skulle simma över en sjö. Enligt kommunen hade alla aktiviteter godkänts av skolledningen i förväg, men ändå fanns det inga vuxna på plats vid aktiviteten.

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som nu har kommit med sin rapport. I den kritiseras kommunen bland annat för att det saknas rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet. De pekar bland annat på att kommunen inte har undersökt och riskbedömt arbetsförhållandena för alla skol- och ämnesövergripande aktiviteter. Det framgår heller inte av några dokument vem som är ansvarig för just skol- och ämnesövergripande aktiviteter.

Saknas dokumentation

Efter att den tragiska olyckan inträffat sade man från kommunens sida att skolledningen hade gått igenom aktiviteterna i förväg, och det står man idag fast vid.

– Ja, fast inte dokumenterat på papper. Man hade suttit ner och gått igenom det men inte skrivit ner sin riskbedömning, säger Christina Davidsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nybro, till SVT Nyheter Småland.

Kan besluta om förbud

Christina Davidsson säger att hon håller med om den kritik som Arbetsmiljöverket nu riktar mot kommunen.

– Vi har ett bra arbete för att kartlägga vanliga ämnesaktiviteter, men inte för det som ligger utanför schemalagda aktiviteter. Det är ju det lilla extra som man gör, och där behöver vi jobba vidare och det är ett arbete som vi redan påbörjat, säger Christina Davidsson.

Om kommunen inte har förbättrat sina rutiner när Arbetsmiljöverket kommer på återbesök i januari kan Arbetsmiljöverket komma att besluta om förbud eller föreläggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gymnasieelev drunknade vid inspark

Mer i ämnet