Oppositionsrådet Christina Fosnes (M) tycker att Roger Holmbergs (S) uttalande är anmärkningsvärt. Foto: Jonatan Börjesson

Kritik mot Roger Holmberg (S) från politikerkollegor

Publicerad

Ordföranden för socialnämnden i Kalmar har varit i blåsväder sedan han röjt känslig information om 23-årige Emil Hellkvist i en Facebook-grupp med tusentals medlemmar. Nu väcks kritiska röster inom såväl oppositionen som i hans eget parti.

Igår kunde SVT berätta att förbundet Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR) kräver Roger Holmbergs (S) avgång. Nu kritiseras Holmberg även av sina politikerkollegor i kommunstyrelsen.

– Jag har förståelse för att DHR ställer de här kraven. Det är anmärkningsvärt det uttalande som har gjorts och hur man har agerat i sammanhanget genom att offentliggöra en enskild person, säger opipositionssrådet Christina Fosnes (M).

Christina Fosnes anser att Rogerh Holmbergs agerande på Facebook är förkastligt.

– Politiker omfattas av sekretesslagstiftningen och ska aldrig uttala sig i enskilda fall, säger hon.

Kritik från partikollega

Även inifrån Socialdemokraterna höjs kritiska röster. Dzenita Abaza (S) menar att sociala medier inte är rätt forum för att diskutera ärenden som rör enskilda individer.

– Det har skrivits otroligt mycket om det här ärendet i sociala medier. I det här fallet kände Roger sig kanske pressad, och att folk förväntade sig ett svar, säger hon till SVT.

I ett debattinlägg på Barometern.se ber Roger Holmberg om ursäkt för sitt agerande: ”Min avsikt var inte att personen skulle lida men av mina uppgifter. Har personen gjort detta så ber jag om ursäkt för det”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet