Anne Hallberg, kommunchef i Uppvidinge, berättar om den kritiska situation som uppstått i äldreomsorgen. Foto: Olof Peterson/SVT

Kritiskt läge i Uppvidinges äldreomsorg – efter vanlig influensa

Publicerad

Ett influensautbrott på två äldreboenden hade en ”kritisk påverkan” på äldreomsorgen i Uppvidinge – det visar en sammanställning från förra veckan. Detta trots att kommunen inte haft några coronafall.

Det är Länsstyrelsen i Kronoberg som sammanställer vilken samhällspåverkan coronakrisen har i kommunerna. Förra fredagen skickade Uppvidinge in sin lägesbild – och redovisade då ”kritisk påverkan” när det gäller äldrevården – den allvarligaste graden.

– När det är kritiskt läge sätts lagar och förordningar ur spel, säger kommunchefen Anne Hallberg.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Orsaken var ett utbrott av vanlig influensa, i kombination med att en stor del av personalstyrkan var sjukskriven. Kommunen har ännu inte haft några kända fall av covid-19.

Hur rustade är ni egentligen för det som väntas komma?

– Nu har vi fått bra kontroll på skyddsutrustning och bemanning. Nu är vi på tårna.

Senare i veckan ska kommunen lämna en ny lägesrapport till Länsstyrelsen. Då ska nivån ha sänkts ett snäpp – till ”allvarlig påverkan” uppger Anne Hallberg.

Se kommunchefen svara på frågorna om kommunens kritiska läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet