SFV

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irene Svenonius, överdirektör på Statens fastighetsverk, säger att SFV ska ta beslut det blir investering i Kronobergs slottsruin innan sommaren. Foto: TT

Kronobergs slottsruin kan börja restaureras redan 2025: ”Beslut innan sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Statens fastighetsverk SFV kommer snart att besluta om en grundinvestering på minst 17 miljoner kronor med målet att öppna delar av Kronobergs slottsruin för allmänheten. Restaureringsarbetet kan ta fart redan under hösten.

– Vår förstudie om Kronobergs slottsruin är klar och den ger oss mycket bra beslutsunderlag. Vår målbild är att ta ett beslut innan sommaren, säger Irene Svenonius, överdirektör SFV.

Under tisdagen offentliggjorde SFV en förstudie om Kronobergs slottsruin som slår fast att ruinen befinner sig i behov av omfattande underhålls- och restaureringsåtgärder för att förhindra ytterliga nedbrytning.

Man konstaterar bland annat att ruinen drabbats av omfattande fuktskador med sprickbildningar som ökar rasrisken.

Investeringar på drygt 80 miljoner kr

I förstudien föreslås en totalinvestering på 81,3 miljoner kronor under de kommande 50 åren. Investeringen ska göras i tre steg.

En grundinvestering på minst 17,1 miljoner kronor under de två första åren, ett förhöjd underhåll under en tioårsperiod på 30 miljoner kronor och löpande underhåll fram till 2075 med ett totalbelopp på 34,2 miljoner kronor.

Den största årliga investeringen planeras ske under de första två åren (17,1 miljoner kronor) förutsatt att SVF ger klartecken till restaureringen.

– Beslutet kommer att gälla 2025-2026 inledningsvis, men först väntar samtal med exempelvis regionen och kommunen för att säkerställa att det finns intresse att bidra till att göra Kronobergs slottsruin blir ett populärt besöksmål, säger hon.

Hur sannolikt är det att ni tar ett positivt beslut?

– Jag kan inte utlova ett positivt besked men vi har nu gjort en förstudie, vi har ett förhöjt bidragsanslag från regeringen och förutsättningarna har inte – på många år – varit så goda för att få någonting gjort som nu, så jag hoppas vi alla kan gripa den möjligheten, säger Irene Svenonius, överdirektör SFV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.