Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kronoinspektören berätta hur utmätning av bilar fungerar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronofogden utmäter bilar som aldrig förr – därför är det möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen om distansutmätning har blivit en succé för Kronofogden. Enligt myndigheten får man nu in gods värderat till upp emot sex miljoner kronor varje månad, enbart på distansutmätningar.

Lagen om distansutmätning trädde i kraft sommaren 2022 och innebär att polisen nu kan agera åt Kronofogden på distans. Ofta i samband med trafikkontroller.

– Det är mångdubbelt som antalet utmätningar ökat av fordon sedan den här lagen kom, säger Dennis Blomfeldt, kronoinspektör i Växjö.

Nya lagen inbringar miljonbelopp

Distansutmätning har enligt myndigheten blivit en succé. Gods till ett värde av drygt sex miljoner kronor extra får myndigheten nu in varje månad. Totalt sett har de sedan lagen trädde i kraft fått in över 70 miljoner kronor, enbart med hjälp av distansutmätningar.

– Vi kan utmäta all möjlig egendom, som klockor, kontanter, guld, kläder och dyrbara väskor. Men de stora värdena kommer ifrån bilar som vi utmäter, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden.

Däremot får inte Kronofogden utmäta hyr- och leasingbilar som skuldsatta personer har i sin besittning.

SVT träffade tidigare 23-åriga Rafal Witschling från Alvesta som fick sin bil utmätt på distans när en skuldsatt nära familjemedlem körde bilen, trots att bilen stod skriven på honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.