Kronofogden passar på under jätteträffen – utmäter mc-förare vid Ölandsbron

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden har i samverkan med polisen utfört kontroller på motorcyklar som passerat Ölandsbron de senaste dagarna då det pågår en stor mc-träff på Öland. Resultatet efter tre dagars utmätningar – miljonbelopp.

Insatsen har varit möjlig efter att regeringen gett pengar för myndighetssamverkan. Enligt Ante Krizmanic som är sektionschef på Kronofogden i Kalmar så kontaktade polisen Kronofogden och ville genomföra en samarbetsinsats. 

– Polisen är intresserad av vissa aspekter och vi på Kronofogden intresserade av utmäta egendomar om man har skulder, säger Ante Krizmanic till SVT. 

”Handfull Harley Davidson”

Hittills har utmätningarna under de tre dagarna vid Ölandsbron gett miljonbelopp enligt Kronofogden.

– Vi har fått ett fantastiskt resultat. Vi har utmätt en handfull motorcyklar av märket Harley Davidson eftersom det är den träffen på Öland. Vi har även utmätt fordon och vi har även sett till att man har fullbetalat för att inte bli av med sin motorcykel. Så det har varit en kombination av utmätningsåtgärder och beloppet är uppe i 1,5 miljon.

Merparten av utmätningarna är på egendomar som Kronofogden i normala fall inte hade fått tillgång till i normala utredningar.

– Jag har noterat att merparten av det vi utmätt är egendom som inte framkommer i vanligt utredningsarbete. Vi har utmätt mycket egendom på besiktning. Man har framfört det här fordonet även om det är registrerat hos Transportstyrelsen på sambon eller någon annan.

Stor satsning

Enligt Ante så har man inte gjort den här typen av satsningar innan och varför men gör den på Öland vid MC-träff beror på mängden människor som besöker ön.

– Varför det är av intresse för oss är på grund av mängden fordon som passerar Ölandsbron, och det gör så att vi kan få en bättre träff, säger Ante Krizmanic som är sektionschef på Kronofogden i Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.